csütörtök, június 22, 2006

Ezer Székely Leány Nap

Július 1-én lesz az idén a hagyományos Ezer Székely Leány Napi rendezvény Csíksomlyón, a Kálvária hegyként is ismert Somlyó hegyen.
A mai szervezők 1990-ben elevenítették fel az évtizedekig tiltott rendezvényt. A hithez és néphagyományhoz való ragaszkodás üzenetével minden évben megrendezik július első szombatján.
- Arra törekszünk, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsük a népi hagyományokat, különös tekintettel a domokosi hagyományra, székely népviseletre. Minden korábban és megszokott eszközhöz hozzányúlunk, ugyanúgy, ahogy a két világháború között is mindig színdarabbal zárult az Ezer Székely Leány Napja, úgy nekünk is sikerült ezt a hagyományt fölújítani. Kezdtük az István a királlyal, tavaly a Megfeszítettel, idén a Napba öltözött asszony, nagyszabású rockopera produkció, ami az eseményt zárja. Persze, a rendezvény gerincét a hagyományőrző népcsoportok fellépése adja, újra szokássá, hagyománnyá vált a lóverseny és lovas íjász bemutató. Külön kiemelendő az, hogy a hagyományőrző népcsoportok után közvetlenül sorra kerül egy gálaműsor, amelyen a székelyföldi hivatásos néptánccsoportok lépnek fel, úgy a csíkszeredai Hargita, mint a háromszéki Maros Együttes Marosvásárhelyről és az Udvarhelyi Hivatásos Együttes. Mindegyikük jelezte, hogy részt vesz, már a 75 éves jubileumra való tekintettel is. Reméljük, és minden jel megvan arra, hogy egy csodálatos rendezvény lesz az idei is.
- Lesz tehát ősbemutató Csíksomlyón, az Ezer Székely Leány Napi rendezvényen, a Hármashalom oltárnál. A rockopera címe a Napba öltözött asszony és a csíksomlyói Madonna mítoszát dolgozza fel. A forgatókönyv írója Koltay Gábor, a zenét a Kormorán együttes szerezte. A szereplők között viszontláthatjuk Varga Miklóst, Vikidál Gyulát, Mária szerepében pedig Bodnár Vivient. A főszereplők mellett mintegy 80 magyarországi és legalább 400 helyi statiszta lép fel.

Oláh-Gál Elvira, Krónika Hírszolgálat (Forrás: Erdély Ma)