péntek, május 12, 2006

EU szimbólumok

Az EU jelképei

A nemzetállamokhoz hasonló módon az EU is használ hivatalos jelképeket, szimbólumokat, talán azért is, hogy erõsítse az állampolgárok EU- és európai azonosulását.
A csillagos zászló 1955. óta volt az Európai Tanács jelképe, amit 1986-ban emeltek az Unió hivatalos lobogójává. A háttér a kék eget, a csillagok az európai embereket szimbolizálják. A 12-es számnak nincs köze a tagállamok számához, a teljességet és a tökéletességet jelképezi. Az európai zászló használata mellett a tagállamok megtartják saját nemzeti lobogóikat is.
Az Európai Közösség himnusza az Örömóda. Az Európai Unió állam- és kormányfõi az Európai Tanács 1985-ös milánói ülésén Ludwig van Beethoven IX. szimfóniájának negyedik tételébõl az Örömódát fogadták el európai himnusznak. Emellett minden tagország megõrzi saját nemzeti himnuszát. A közös himnusznak hivatalosan elfogadott szövege nincs.
1999. január 1-jén az €uró lett az egységes európai valuta. Az euró bankjegyek és érmék 2002. január 1-jétõl kerülnek forgalomba. Az euró logót a görög €pszilon (ez a kultúra az európai civilizáció közös bölcsõje) és az Európa szó elsõ betûje nyomán alkották meg. A két párhuzamos vonal az euró stabilitását jelképezi.
További szimbólumok az évente átadott Európa-díjak, az európai útlevél és a május 9-i Európa Nap. Ekkor ünneplik az Unió minden tagállamában a hivatalos Európa Napot annak emlékére, hogy Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-i nyilatkozatában javaslatot tett az Európai Szén- és Acélközösség létrehozására.


Forrás: eukk.hu