kedd, május 09, 2006

Gyerekszáj

anyukák gyüjtéseiböl e-mailek alapján

Anyuka gyorsabb sétára noszogatja kicsi fiát, mire az mentegetõzni
kezd: - Már olyan gyorsan szedem a lábamat, ahogy csak a torkomon kifér!

Anyuka mérgesen förmed rá a kisfiára, aki kérdezés és engedély nélkül kinyitotta a kólás üveget. - Miért nyitottad ki? - Nem én voltam. . .
Kidugult!


- Tudod anya, kibe vagyok szerelmes? Téged be!

- Tudod, melyik a két kedvenc virágom? Hát a rózsa, meg a bimbó!

Alkudozás az esti elalvással kapcsolatban:
- Este majd itt fogok aludni veletek! Kölcsön jövök hozzátok!

A nagyfiú a maga öt évével már igencsak fejlettnek bizonyul:
- Apa képzeld, ma van a nõnap. Menjünk akkor nõzni!

A kórházudvaron járva, a szülészet mellett halad el éppen anya és fia, mikor a kicsi jól informáltan megkérdezi:
- Itt születtem a múltkor. Emlékszel rá, anya?

A kicsinek van egy játékautója, amelyben egy nyuszi a sofõr. A gyerek egy ideig szépen játszik vele, majd messzire hajítja a szoba másik felébe.
- Ezt most miért csináltad? - kérdi anyuka szigorú tekintettel.
- Nyuszi hopp! - jött a mosolyra késztetõ válasz.

Az ovis gondterhelten ücsörög a sarokban. Miután nem vesznek róla tudomást meg is szólal:
- Csak növök, csak növök, de sosem leszek már iskolás?

Kétéves számol: - Egy, kettõ, három, nem három. . .

A kislány rajzfilmet néz, a papája mellette ül, újságot olvas. A kicsinek ki kell mennie pisilni, de még odaszól a papának: - Ha jön a boszorkány a tévében, mondd meg neki, hogy bunkó.

Szüleim ezüstlakodalmára egy elegáns étterembe foglaltatott asztalt a család. Ötéves fiam is jött velünk. Egy idõ után fészkelõdni kezdett, hogy wc-re kell mennie. El akartam kísérni, de azt mondta, nem kell, egyedül is menni fog. Hû de büszke voltam a nagy fiamra. Egészen egyedül pisil!
Örömöm csak addig tartott, amíg Patrik át nem totyogott az éttermen letolt gatyával és kakás hátsóval :"Anya, kész vagyok, jöhetsz kitörölni!"

A nõvérem két és fél éves kislánya egyszer bement a fürdõszobába, ahol az apja zuhanyzott. Kijött, elképedt arccal, és közölte,hogy "apának farka nõtt".
Én gondolkodás nélkül visszakérdeztem: "Mekkora?"

Tömött buszon utazunk kétéves kislányommal. A gyerek nyûgös, így megígérem neki, hogy mesélek.
"Jóóó!" sikítozik, és felcsillan a szeme, "azt mondd, amelyikben a kurta farkú malac kúr!"

Ágyba dugtam a három és ötéves lányaimat. Átöltöztem egy régi melegítõalsóba és kinyúlt pólóba, majd bementem A fürdõszobába hajat mosni. Még ott is hallottam, hogy veszekednek. Egy ideig hallgattam, majd törölközõt csavartam a fejemre, berontottam a szobájukba, és leordítottam õket. Útban visszafelé még hallottam, ahogy a hároméves megkérdezi nõvérét: "Te Réka, ez meg ki volt?"

Óvoda után, amikor apa is hazaér a munkából, társasozni szoktunk.Apa a legügyesebb, sokszor legyõz minket, lányokat. Egyszer az oviban az Óvónéni megkérdezte a lányomat, mit szoktak otthon csinálni. Tündi válasza:"Apa hazajön, és jól megver minket."

Kisfiam egyházi oviba jár. Nagyon eleven gyerek, egyszer még a türelmes dadus nénit is felbosszanotta. "Hogy fogsz így a mennyországba kerülni?"

Nagycsoportos kisfiam kijelentette: "Majd ki- be rohangálok, csapkodom a kaput, és Szent Péter ki fog kiabálni, mint anya ha mérges, hogy gyere be fiam, mert úgy megruházlak, hogy több füled lesz , mint fogad."

Hat hónapos terhes voltam a második gyerekemmel, amikor lányommal elmentünk egy kicsit vásárolni. Bementünk egy baba-mama boltba is, hogy szoknyát vegyünk nekem. A gyerek egy ideig nézte, ahogy a tükörben sürgölödöm, majd megjegyezte: "Nagyon kövér vagy, Anya." Kedvesen elmagyaráztam neki, amit úgyis tudott, hogy egy kisbaba van a pocimban, attól látszik nagynak. Erre pikírten hozzátette: "és a popsidban mi van?"

Éppen tusoltam, amikor a négyéves kisfiam bejött a fürdõszobába, és fogkrémmel bajuszt és szakállt rajzolt magának. Olyan cuki lett, hogy még vizesen kiugrottam a tus alól, hogy digitális gépemmel egy képet készítsek róla. A fotót feltöltöttem a netre, szétküldtem a barátoknak, rokonoknak.
Vártam a dicsérõ maileket. Elõször a férjem írt: "Szívem, nézd meg jobban a fotót..." Megnéztem. Majd elsüllyedtem: a kép hátterében, a fürdõszobai gardrób tükrében ott vagyok én is egy digitális fényképezõgépbe öltözve.