hétfő, május 15, 2006

Nyílt levél az Új generációhoz

John Emese
SZDSZ Új Generáció
Nyílt levél


Tisztelt SZDSZ Új Generáció! Kedves Emese!

Az utóbbi hónapokban úgy láttam, a nyílt levél írása számodra is bevett forma az ifjúsági szervezetek közötti üzenetváltásra. Ezért én is – mint a KNDP ifjúsági társszervezetének elnöke – ezt a módot választottam.
Mint azzal bizonyára Te is tisztában vagy, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elfogadhatatlannak tartja a 2006. május 11-én kiadott közleményeteknek azon pontjait, melyek a homoszexuális kapcsolatok állami elismertetésével és a drogbüncselekmények szükítésével kapcsolatosak. Ugyanakkor számunkra igen furcsa volt azt olvasni, hogy Ti az elmúlt négy évért nem számoltatnátok el társszervezeteteket, illetve a problémák sorrendje is meglepö.
Cinikusnak tartjuk, hogy az ÚG a fiatalok számára kiemelt témaként jelöli meg a homoszexuálisok élettársi kapcsolatának regisztrált élettársi kapcsolattá minösítését, és ezáltal a magyar családjogi szabályozás megváltoztatását, valamint a kábítószer fogyasztás büntethetöségének megszüntetését. Szerintünk nem ez a két legfontosabb dolog a fiatalok számára. Mi több, az Ifjúság2004 Gyorsjelentés kutatásai szerint a fiatalok a kábítószerek elterjedését messze a legégetöbb problémának tartják. Tehát nem a büntetést tartják problémának, hanem a drogozást.

A közleményetekben kiadott további programpontok megjelölése, így például a pályakezdö munkanélküliek problémájának aktív kezelése olyan látszatot kelt, mintha az SZDSZ négy éven keresztül nem lett volna kormányon. A demokrácia alapelve a kormányon lévök elszámoltatása, a betartott ígéretek számonkérése. Elöször miért nem kéritek számon képviselöitektol az ifjúságot hátrányosan érintö rendelkezéseket, különösen a diákhitel, a gyermekszegénység vagy az érettségi körüli négyéves kormányzati mulasztásokat? A fiatalok olyan, valóban fontos kérdésekre szeretnének megnyugtató választ kapni a kormányzat részéröl, mint például a lakáshitel állami támogatásának visszavonásával kapcsolatos híresztelések.

Mi, kereszténydemokrata fiatalok hisszük azt, hogy elsösorban az egészséges és természetes életmód biztosíthatja az ifjúság számára a testi és szellemi értelemben vett gyarapodó jövöt. Az IKSZ a családot, a családi életre való felkészítést tartja fontosnak az ifjúságpolitikában.

Ugyanakkor sok sikert kívánunk, hogy a fiatal munkanélküliséggel és az internetes fájlcseréléssel kapcsolatban végre meghallja a kormányzat az ifjúsági szervezetek hangját. Abban is bízunk, hogy az ifjúsági civil szervezetek a nyári táborok pályázati támogatásait idén – az elmúlt évek szomorú gyakorlatával ellentétben – idöben megkaphatják.

Üdvözlettel:
Rétvári Bence sk.
IKSZ elnök