szombat, június 17, 2006

Meglepetés

Meglepetést váltott ki Brüsszelben, hogy szemben az egy hónappal ezelőtti miniszterelnöki és kormánynyilatkozatokhoz képest 9,4 százalék a hiány - mondta a Magyar Rádiónak Orbán Viktor az Európai Néppárt belgiumi csúcstalálkozójának helyszínén. Most már nem is az a baj, hogy a magyar gazdaság rossz állapotban van, nem is az a baj, hogy a hiány óriási, hanem ha magyarral találkoznak, nem nagyon hisznek abban, hogy az igazat fog nekik mondani. A Fidesz beterjesztett egy javaslatot a költségvetési tanács fölállítására, ha a kormány ezt elfogadja és a parlament jóváhagyja, akkor szerintem itt, Brüsszelben, meg általában a pénzpiacokon a szavahihetőségünket sikerül talán helyreállítani.

- Az efféle összefogásra egyébként is szükség van a parlamentben, hiszen a kormánynak is van jónéhány olyan javaslata, ami kétharmados többséget igényel, és ez önök nélkül, az ellenzék nélkül semmiképpen nem mehet.

- A közigazgatási reformnál mi sokkal fontosabbnak tartjuk a most előállt közvetlen pénzügyi válság elhárítását. Azt mondom, hogy először minden erőfeszítésünket a pénzügyi válság megoldására, a nemzetközi bizalom helyreállítására és egy észszerű, szakmailag megbízható, a gazdaság szereplői által is elfogadott válságkezelési programra kell összpontosítani. Arról vitatkozni, hogy milyen legyen a megyerendszer jövője, miközben a forint zuhan, miközben a családokat büntetni akarja a kormány az új megszorító csomaggal, miközben emelkedni fognak az árak? És ha így maradnak a kormány adóemelési javaslatai, akkor rengeteg ember elveszíti az állását. Ilyen körülmények között fontos, hogy a lényegről beszéljünk: a gazdaságról és a pénzügyi válságról.

- A Fidesz főpolgármester-jelöltje Tarlós István lehet, legalábbis Kövér László választmányi elnök felkérte őt egy nyilvános levélben.

- Azóta Tarlós István válaszolt is, azt mondja a III. kerület polgármestere, hogy neki így, ebben a formában nem áll módjában elfogadni a felkérést, mert vannak feltételei. Ő korábban is független polgármester volt, és ha a feltételekben sikerül megállapodni, abban az esetben persze örömmel vállalja a megbízatást, de a feltételekről - ha jól látom - tárgyalnunk kell.

* * *

A Fidesz elnöke az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában elmondta: az uniós miniszterelnökök csúcstalálkozóját megelőző néppárti megbeszélésen Magyarország külön napirendi pontként szerepelt, s ennek keretében számolt be az ország helyzetéről. Mint mondta, a néppárti csúcstalálkozón, amelyen részt vett Angela Merkel német kancellár, Wolfgang Schüssel osztrák kancellár, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, valamint Traian Basescu román köztársasági elnök és Ivo Sanader horvát miniszterelnök is, azt hangsúlyozta: legfontosabb, hogy sikerüljön helyreállítani a Magyarország iránti pénzpiaci és európai politikai bizalmat.

"Jelenleg mélyponton vagyunk, nem nagyon hiszik el, amit mondunk, nem tett jót, hogy a költségvetési hiány és az államadósság mértékét illetően félrevezette a kormány az Európai Uniót" - tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint a bizalom visszanyeréséhez egyenes beszédre és világos tervekre van szükség. A Fidesz elnöke, aki egyben az Európai Néppárt alelnöke is, a találkozón szólt arról, hogy a Fidesz a költségvetési tanácsra vonatkozó javaslatával fontos lépést tett annak érdekében, hogy Magyarország kiszámítható partner legyen a jövőben. Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta: a néppárti találkozó résztvevői "egyelőre zűrzavarosnak látják" a kormány napokban bejelentett intézkedéseit.

"Innen Brüsszelből pontosan nem látható, hogy mit is akarunk, aggódnak amiatt, hogy rossz módszert választunk és az adóemelések irányába mozdulunk el" - mondta a pártelnök, felhívva a figyelmet arra, hogy az általános európai tapasztalat szerint a vállalkozókat terhelő adók emelése mindig munkanélküliséghez, valamint a szürke- és feketegazdaság mértékének növekedéséhez vezet.

Forrás:fidesz.hu;Magyar Rádió